Skadas kläderna i en torktumlare?

Brukar du stoppa allting från strumpor till gardiner och klänningar i torktumlaren? Denna maskin är en räddare i nöden för större familjer eller du som har begränsat med utrymme att hänga tvätt på.

Men du bör också vara aningen aktsam med vilka plagg eller textilier som du stoppar i maskinen. Den varma luften kan nämligen bryta ner plaggets fibrer och påverka hållbarheten på dina kläder avsevärt. Så vilka är då för- och nackdelarna med att använda en torktumlare?

Lyssna inte på vad andra säger

Det är fortfarande många som är väldigt skeptiska till att använda torktumlare. Ur en miljösynpunkt drar visserligen en torktumlare ganska mycket energi, men så länge du investerar i en maskin med en bra energiklass och inte använder den konstant så är detta ingenting som du behöver oroa dig över nämnvärt.

Det är också många som håller fast vid myten om att kläderna skadas i maskinen och att de slits sönder under torkning i maskin. Men detta stämmer dock inte alls. Visserligen är det vissa material som inte tål torktumlare, men det gäller inte alla plagg. Så länge värmen kontrolleras och kläderna inte tumlas för länge kommer torktumlaren istället att vårda dina kläder, för att de ska hålla längre.

Fördelarna med en torktumlare är många. Du sparar plats i hemmet, tvättningen blir mer effektiv och du kan även rengöra dina sängkläder oftare, då de inte behöver hängas upp på tork. Nackdelen är att torktumlare är aningen mer kostsamma i drift och att vissa modeller inte är särskilt tystgående.