Miljövänliga material på kläder

Det är inte bara dyrt att köpa nya kläder, att ständigt uppgradera sin garderob är heller inte särskilt bra för miljön. 

Men det finns flera saker som du kan göra för att inhandla nya kläder eller skor på ett mer hållbart sätt. Framför allt så är det en fördel om du köper så mycket begagnat som möjligt. Däremot är det inte alla som känner sig bekväma med det eller hittar kläder som man trivs i. Så ett alternativ är då här att istället satsa på varumärken som tillverkar sina kläder i ett mer miljövänligt material.

Hampa är ett grönt val

Ett material som framförallt på senare tid har fått stor slagkraft på marknaden är hampa. Detta gröna material kan användas i både kläder, accessoarer, skor och även tyger generellt i hemmet. Hampa är också ett av marknadens få material som kan odlas i Sverige. Detta kan då bidra till att minska klimatpåverkan ytterligare eftersom man kan undvika onödiga transporter.

Ekologisk bomull

Materialet bomull har länge fått kritik för att inte vara ett särskilt miljövänligt material. Grödan besprutas hårt och måste också fraktas långa sträckor för att nå producenterna som ska använda materialet till sina kläder. Genom att istället välja ekologisk bomull kan du göra stor skillnad. Inte ett lika grönt val som till exempel hampa, men fortfarande bättre än klassisk bomull.

Lyocell

Detta material har samma ursprungliga fibrer som viskos, men utvinns på ett betydligt mer miljövänligt sätt vilket gör lyocell till ett bra val. Kemikalierna som används är till exempel inte alls lika skadliga.