Låt barnen bestämma kläder

Om du vill att dina barn ska våga ha sin egen stil och kläder som de själva tycker om sen när de bli äldre behöver du lära dem det även i ung ålder. Det är lika bra att börja direkt när ditt barn har blivit så pass gammalt att han eller hon kan välja kläder själv. Det du behöver se till är att kläderna är passande för väder och att de är funktionella.

När du ska handla kläder till barnet är det bra att ha med barnet till affären. Då kan ni välja kläder tillsammans och du lär ditt barn att han eller hon får ha på sig det som är fint – oavsett om det är en helt vanlig tröja eller ett par coola och färgglada byxor.

Om barnet är så pass litet att det inte orkar gå runt i affärer hela dagen kan du sätta barnet i kombivagnen och sen låta barnet peka på de kläder som är intressanta. Har du ingen kombivagn som du kan använda till två barn, eller ett barn och det andra sätet till förvaring, kan du surfa in här och köpa en.

Även hemma

Det är viktigt att du låter barnet bestämma kläder även när ni är hemma och ska klä på er. Låt barnet välja kläder ur garderoben och kompromissa om det inte passar på grund av väder eller dagens aktiviteter. Då får barnet självförtroende när det kommer till att våga ha på sig vad man själv vill och att det är okej.