Varför är vintagemodet så populärt?

Nya och moderna kläder i all ära, men många finner ändå att de känner sig mer bekväma i vintagekläder. 

Förutom att det är en väldigt personlig och mer unik stil idag, så ger det också flera fördelar till din plånbok och miljön. Att investera i riktiga vintagekläder som ser nya ut, kan visserligen bli ganska kostsamt. 

Men genom att kika i second hand butiker och även fråga runt bland dina nära och kära kan du utöka din samling av vintagekläder och kanske hitta en stil som du trivs bättre i.

Vad räknas som vintage?

Men det finns också många bolag som lanserar vintage inspirerade kläder, vilket liknar de klassiska delarna på många sätt. Oftast behöver man dock kompromissa med kvalitet och passformen skiljer sig även ofta ganska markant från äkta vintagekläder. Men vilka kläder räknas då som vintage?

Det är stor skillnad på second hand och vintage. Många blandar nämligen ofta ihop dessa begrepp. Second hand innebär att plagget inte är nytt, utan istället säljs begagnat. Vintagekläder faller inom denna kategori, men second hand kläder kan dock bestå av kläder som endast har några månader på nacken. 

En tumregel inom vintage är att plagget måste vara minst 25 år gammalt för att få kallas vintage. Däremot är det många som räknar plagg från 70-talet och nedåt som riktig vintage. Men här får man egentligen själv bestämma vad som är den rätta benämningen.

 

Fördelar med vintagemode

Att ändra sin klädstil och bli mer vintageinspirerad ger faktiskt många andra fördelar, förutom att du har hittat en stil som du trivs i. Att handla vintagekläder innebär att du kan ge kläder ett nytt liv och minska de utsläpp som textilindustrin ger.